Hen

Top goede doelen /  Dierenwelzijn en voedseltransitie  /  The Humane League

The Humane League bestaat om een einde te maken aan het misbruik van dieren die voor voedsel worden grootgebracht. Ze willen het beleid van ‘s werelds grootste bedrijven beïnvloeden, wetgeving eisen en anderen in staat stellen actie te ondernemen. We willen dieren van het bord halen.

De uitdaging

De explosieve vraag naar vlees en andere dierlijke producten leidde wereldwijd tot een industrie waarin elk jaar ongeveer 64 miljard landdieren worden gefokt en geslacht voor voedselproductie.

Bedrijven staan onder grote druk om hun productiekosten zo laag mogelijk te houden. Vanwege de enorme prijsdruk zijn alle productieprocessen (het fokken, houden, voeren en slachten) tot in de puntjes geoptimaliseerd. De kwaliteit van leven van de dieren werd daarbij van ondergeschikt belang geacht. Het merendeel van deze dieren leeft daardoor in pijnlijke, ongepaste omstandigheden.

94% van alle dieren die voor voedsel worden gehouden, bevinden zich in de vee-industrie en veroorzaakt elke dag onnodig veel dierenleed.

Kippen, die de overgrote meerderheid van de geslachte dieren vormen, lijden bijzonder zwaar. Vleeskuikens worden bijvoorbeeld gehouden in een dichtheid van 26 per m² met maximaal 40.000 van hun soortgenoten. Dit leidt tot stress en agressie. De snavel van legkippen – een belangrijk tactiel orgaan – wordt vaak zonder verdoving ingekort om wederzijds letsel als gevolg van het hoge stressniveau te voorkomen.

De oplossing

Naast verbetering van de leefomstandigheden van dieren is sterke vermindering van de consumptie van dierlijke producten een voor de hand liggende oplossing. Ondanks decennia van activisme door dieren- en milieuorganisaties neemt het aantal vegetariërs of veganisten maar matig toe. De vleesconsumptie blijft stijgen, ook al eten 1 op de 3 Belgen niet meer elke dag vlees.

The Humane League richt zich vooral op het beïnvloeden van de voedingsindustrie en de politiek, met name als het gaat om het houden van legkippen in kooien. Dit blijkt bijzonder effectief, omdat het bij kippen om een groot aantal dieren gaat. Normen stellen aan bedrijven kan de situatie van dieren in de vee-industrie sterk verbeteren. Als een bedrijf niet bereid is om vrijwillig te veranderen, maken publiekscampagnes consumenten bewust van de omstandigheden en voeren zo de druk verder op.

Ook werken ze aan de juridische grondslag voor de rechten van dieren. Hoewel de implementatie van een wetswijziging doorgaans veel langer duurt dan andere ingrepen, zijn de effecten van zo’n wet veel duurzamer en raken ze direct de hele branche.

Jouw impact

The Humane League is zeer succesvol in het overtuigen van bedrijven om te stoppen met wrede vee-industriepraktijken. In de afgelopen tien jaar heeft de organisatie van meer dan 400 bedrijven vrijwillige toezeggingen gekregen dat ze niet langer eieren uit legbatterijen gebruiken.

Daarnaast hebben ruim 150 vrijwillige toegezegd de levensstandaard van vleeskuikens te verbeteren. Als gevolg hiervan is jaarlijks het leven van meer dan 300 miljoen kippen aanzienlijk verbeterd. The Humane League coördineert en subsidieert wereldwijd dierenorganisaties en traint activisten. Ook hebben ze de Open Wing Alliance opgericht, waarmee inmiddels meer dan 80 dierenwelzijnsorganisaties zijn in verenigd. Deze maken de campagnes nog effectiever, omdat ze de organisatie in staat stellen snel een groot aantal mensen te mobiliseren om bijvoorbeeld een petitie te steunen.

De organisatie

The Humane League werd opgericht in 2005 en heeft nu ruim honderd mensen in dienst in de VS, Japan, Mexico en Groot-Brittannië. De organisatie zet zich in voor effectieve dierenbescherming op basis van gedegen onderzoek. Hiertoe voert hun onderzoekstak, "The Humane League Labs", studies uit en doet praktische aanbevelingen voor toekomstige strategieën en tactieken.

Sinds 2012 beveelt Animal Charity Evaluators elk jaar The Humane League aan als een toporganisatie: “We vinden THL een uitstekend doel om aan te doneren. Hun sterke programma’s zijn gericht op het verbeteren van de welzijnsnormen voor dieren in de vee-industrie en de belangen van dieren in meerdere landen.”

Foto van Angelique, helpdeskmedewerker

Angelique Lachaert
Donatiedeskundige

Helpdesk

Wil je nog iets anders weten over onze werking, over de goede doelen of heb je nog een andere specifieke vraag?

Daar help ik je graag mee verder!

Stel je vraag
Dankjewel, ik heb je vraag goed ontvangen!
Er ging iets mis bij het versturen van het formulier, je kan ons rechtstreeks bereiken op hallo@effectiefgeven.be