Onze visie

Wij helpen jou doeltreffend doneren

Effectief Geven is een non-profit die mensen en organisaties in België helpt om doeltreffend te doneren. Met ‘doeltreffend’ of ‘effectief’ bedoelen we: “met de grootste wetenschappelijk aangetoonde impact per euro”.

We richten ons op het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd op vlak van armoede, gezondheid, klimaat en dierenwelzijn.

Om die problemen bij de wortel(s) te kunnen aanpakken, beschouwen we waar nodig het volledige systeem van actoren en hun interacties.

We geloven dat veel van de grondoorzaken of wortels van de grootste uitdagingen oplosbaar zijn met simpelweg meer geld – en dat jij daar een grote bijdrage aan kunt leveren.

In een wereld waar de beste goede doelen tot wel 100 keer effectiever zijn dan gemiddelde goede doelen, richten wij ons op de grotere, vaak verwaarloosde vraagstukken waar effectieve oplossingen voorhanden zijn.

Waarom?

De beste goede doelen zijn tot wel 100 keer effectiever dan de gemiddelde goede doelen

Hoe doen we dat?

We richten ons enkel op de meest effectieve fondsen en goede doelen, dit wil zeggen met de grootste impact per euro zoals aangetoond door onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.

Een positieve impact

We erkennen dat er bij het streven naar positieve impact soms onverwachte (neven-)effecten zijn die een invloed kunnen hebben op de effectiviteit van bepaalde goede doelen en hun acties.

We nemen onze verantwoordelijkheid daarin ernstig door te blijven leren en aan te passen in overeenstemming met de laatst beschikbare bewijzen en inzichten en hier zo transparant mogelijk in te zijn.

Bij het geven van advies maken we gebruik van de principes vanuit het Effectief Altruïsme.

Hoe zeker zijn we van ons stuk?

100% Zekerheid bestaat jammer genoeg niet, maar waar ik wel zeker van ben, is dat er een betere optie is dan enkel je intuïtie te volgen in de keuze van welke vzw je wilt steunen.

Naast alle vzw's die heel hard nodig zijn en die je reeds kent, zijn er namelijk ook enkelen die de meest effectieve zijn.

En daar geven wij jou graag de laatste wetenschappelijke bevindingen mee.

Combinatie van de grootste onafhankelijke onderzoeksintellingen
Onderzoek naar gerealiseerde impact
Onderzoek naar grondoorzaken
Voortdurend bijgestuurd, met nieuwe onderzoek
Mathieu Spillebeen
Bestuurder

Angelique Lachaert
Donatiedeskundige

Helpdesk

Wil je nog iets anders weten over onze werking, over de goede doelen of heb je nog een andere specifieke vraag?

Daar help ik je graag mee verder!

Stel je vraag
Dankjewel, ik heb je vraag goed ontvangen!
Er ging iets mis bij het versturen van het formulier, je kan ons rechtstreeks bereiken op hallo@effectiefgeven.be