Coming soon!
Wil je doneren en tegelijkertijd genieten van een belastingvoordeel? Of zoek je naar manieren om met jouw gift een zo groot mogelijke impact te maken? Hier leggen we uit hoe je kunt bijdragen aan goede doelen, wat de voorwaarden zijn voor fiscale voordelen, en welke keuzes het meeste effect hebben.
Hieronder bespreken we het volgende:
Bij donaties spelen verschillende overwegingen een rol: wil je vooral een fiscaal voordeel, vooral impact, of een combinatie van beide? Hieronder lichten we drie opties toe die elk een ander evenwicht bieden tussen impact en belastingvoordeel.
Momenteel is enkel de Against Malaria Foundation een effectief goed doel dat ook erkend is, waardoor je én impact én een fiscaal voordeel kunt krijgen.
Om aanspraak te maken op het fiscale voordeel moet jouw donatie via de Koning Boudewijnstichting verlopen en een specifieke mededeling bevatten:
Koning Boudewijnstichting
Rekeningnummer: BE10 0000 0000 0404
Mededeling: TGE – UK – Against Malaria Foundation
De Koning Boudewijnstichting houdt 5% af van jouw donatie voor hun werkingskosten.
Vul na je donatie dit formulier in om aanspraak te maken op je fiscale voordeel. Vervolgens zal je tegen eind februari het fiscaal attest krijgen van de Koning Boudewijnstichting.
Lees verder over de voorwaarden voor fiscale voordelen en hoe groot je belastingvoordeel kan zijn.
Heb je een voorkeur voor een ander effectief goed doel dan de Against Malaria Foundation? Ook dat is een goede keuze! Op onze website vind je alternatieven die bij jou passen en waarmee je écht veel impact kunt maken.
Onderzoek toont aan dat je met een donatie aan de meest effectieve goede doelen vaak tot 100 keer meer impact kunt hebben dan met een donatie aan een gemiddeld goed doel.
Het is fijn om te doneren aan goede doelen waar je een persoonlijke connectie mee hebt. België kent veel erkende goede doelen die hieraan voldoen.
Erkende goede doelen zijn instellingen of organisaties die expliciet zijn opgenomen in de wet of erkend zijn door de minister van Financiën.
Voorbeelden hiervan zijn: “Het Nationaal Orkest van België”, “Het Fotomuseum in Charleroi” en “Het Legermuseum in Brussel”.
Hoewel deze organisaties nuttig en nodig zijn, laat dit zien dat “erkend” niet hetzelfde is als “effectief” volgens onze definitie.
Onze aanbeveling: combineer deze opties!
Geef zowel met je hart als met je hoofd. Geef een deel van je donatie aan een goed doel waar je een persoonlijke band mee hebt, en geef het andere deel aan een goed doel waarvan de wetenschap zegt dat dit momenteel het meest impactvol is. Lees meer over deze afweging op onze pagina En de andere goede doelen dan?
Nog een handige tip: Bepaal eerst hoeveel je wilt schenken indien er geen fiscaal voordeel zou bestaan. Kies vervolgens de goede doelen die bij je passen. Zo heb je alsnog de mogelijkheid om méér te doneren dan je oorspronkelijk had voorzien aan de goede doelen waarvoor je in aanmerking komt voor een fiscaal voordeel, en laat je het wel of niet bestaan van fiscale voordelen je niet beïnvloeden.
Wanneer je een donatie doet aan een erkend goed doel, kun je via een fiscaal attest 45% van je donatie terugkrijgen in 2025.
Voorbeeld: Je doneert €100 aan een erkend goed doel, krijgt een fiscaal attest, brengt dit in bij je belastingen, en na een jaar krijg je hiervan €45 terug (45%), mits je aan alle voorwaarden voldoet.
Er zijn plannen van de regering om het fiscaal voordeel terug te schroeven naar 30%, maar dit is in 2025 nog niet van toepassing.
Er zijn andere voorwaarden wanneer je ervoor zou kiezen om te doneren vanuit een vennootschap.
Let op: de informatie op deze pagina is om jou zo goed mogelijk te informeren en is geen fiscaal advies. Het stelt je in staat om een geïnformeerde keuze te maken. Voor specifieker advies raden we aan contact op te nemen met je boekhouder of accountant.
Wil je graag weten welk effectief goed doel aansluit bij jouw waarden en interesses? Of heb je een ander idee hoe je kunt bijdragen aan onze missie? Aarzel niet om ons een e-mail te sturen.
Angelique Lachaert
Donatiedeskundige
Wil je nog iets anders weten over onze werking, over de goede doelen of heb je nog een andere specifieke vraag?
Daar help ik je graag mee verder!